Centrum voor Internationale Lichtkunst

 

In de kleine stad Unna, in het oosten van het Ruhrgebied is het eerste en enige museum ter wereld dat geheel gewijd is aan lichtkunst. Het heet het Zentrum für Internationale Lichtkunst en is te vinden op zo’n 10 meter ónder het huidige gemeentehuis van Unna.

In de onderaardse gewelven van de in 1979 gesloten Lindenbrauerei is een vaste collectie lichtkunst te zien van o.a.James Turell en Jan van Munster. Daarnaast worden er ook wisselende tentoonstellingen georganiseerd. In de labyrinthische gangen, koelruimten en gistingskelders van de voormalige brouwerij zijn de installaties ingericht. Verwacht geen strakke witte muren, maar een rauwe industriële omgeving, waarin de lichtinstallaties hun volledige aandacht krijgen. Omdat het gevaar van verdwalen reëel is kunnen de lichtinstallaties alleen met een rondleiding worden bezocht. Foto's mogen er niet worden gemaakt, maar deze lichtkunst moet je ook niet op foto's zien, je moet het ervaren. In de maanden april t/m oktober kun je buiten het museum het kunstwerk 'Third Breath' van James Turell bezoeken. Vanaf een half uur voor zonsondergang zorgt een ingenieus lichtprogramma in zijn 'skyspace' voor een prachtig schouwspel van licht en kleur, waarin de steeds donker wordende lucht boven je een centrale rol speelt. Ach...leg het maar eens uit hoe mooi licht is. Kom het vooral zelf zien in het enige echte lichtkunstmuseum ter wereld!

Wil je meer informatie over dit unieke museum, kijk dan op: www.lichtkunst-unna.de

 

Foto's via Google en Pinterest

Geboorte van een website

 

Hoeraaaaa daar is ze dan! Mijn nieuwe website! Na een bevalling van bijna twee jaar is ze dan nu kerngezond ter wereld gekomen. Althans, dat hoop ik dan. Het is nog even testen en bekijken of alles het doet zoals het moet. Even de apgar-score bepalen zeg maar. Waarom het zo lang heeft geduurd? Ik heb flink getwijfeld over mijn nieuwe naam en mijn logo en wilde de site zelf maken (met een beetje hulp van Squarespace) en als je dan tussendoor ook nog druk bent met projecten kan het soms lang duren voor het klaar is. Maar nu is het dus zover! Het was nog even spannend op het laatste moment, want vlak voor lancering was er nog wat onenigheid binnen de familie welke foto ik moest gebruiken. Ik keek te lief en te verlegen. Ik keek scheel. Mijn blouse was niet mooi. Dus ja, toen was het crisis. Wat nu? En waarom eigenlijk een foto van mezelf? Ook een goeie vraag. Het is niet dat ik nou zo graag met mijn snufferd op internet sta, maar als ik zelf naar andere websites ga vind ik het toch altijd wel erg interessant om te zien hoe de persoon achter al die mooi gepresenteerde werken er dan uitziet. Aardig? Benaderbaar? Betrouwbaar? Gek eigenlijk dat je dat allemaal van een foto denkt te kunnen aflezen. Hoe dan ook, uiteindelijk is het gelukt. Er is een nieuwe foto mét goedkeuring van de familie. En mijn eerste blog voor de nieuwe site is dan nu dus ook een feit. Studio Anderlicht is weer compleet, vindbaar en zichtbaar. En daar ben ik heel erg blij mee.

Kristallnacht nooit meer, voor niemand

 

Van 30 oktober t/m 9 november 2016 wordt de herdenkingstiendaagse 'Kristallnacht nooit meer, voor niemand' gehouden in de stad Groningen. De Kristallnacht vond plaats op 9 november 1938. Tijdens deze nacht werden honderden Joden vermoord, duizenden synagogen, winkels en huizen vernield en mensen sloegen massaal op de vlucht. We weten allemaal wat hierna volgde. Naast de Jodenvervolging werden o.a. ook Roma/Sinti, gehandicapten, homoseksuelen vervolgd en in concentratie- en vernietigingskampen gezet. De herdenkingstiendaagse staat stil bij deze verschrikkingen, maar legt ook de link naar de gebeurtenissen rondom vluchtelingen en racisme van onze huidige tijd. Zo is er een postertentoonstelling in de Synagoge en wordt op 2 november de documentaire Treffpunkt Erasmus vertoond in Forum Images. Op 6 november is er een boekpresentatie van Zoni Weisz, een Holocaust-overlevende en op 8 november wordt er een interactieve thema-avond gehouden met de titel: Vluchten is van alle tijden. Ter afsluiting wordt er op 9 november een fakkeltocht gehouden van de Grote Markt naar de Synagoge in de Folkingestraat. En ín die Folkingestraat zijn er in 20 winkels lichtbakjes te zien in de etalages met o.a. gedichten van Willem Wilmink  en Kasper Peters. Deze lichtbakjes zijn door mij gemaakt :) 

 

Inger en Johannes Exer

 

Omdat we binnenkort een aantal dagen op vakantie naar Denemarken gaan was ik wat op het internet aan het rondstruinen, op zoek naar mooie plaatsjes en gebouwen waar we naar toe zouden kunnen gaan. Ik stuitte daarbij op een foto van een kerk waar op een prachtige manier met licht om was gegaan, de Opstandelses Kirken in Albertslund. Naast de mooie inval van daglicht op de achterste muur hangen er talloze kleine heldere lampjes op verschillende hoogten aan het plafond. Het is bijna sprookjesachtig (of misschien wel helemaal). De architecten zijn Inger en Johannes Exner, een echtpaar uit Denemarken, beide uit 1926 (Johannes Exner overleed afgelopen mei). Zoals vele andere Scandinavische architecten ligt ook bij hen de nadruk op het gebruik van daglicht in de architectuur. Veel van hun projecten zijn terug te vinden in de boeken van Henry Plummer, maar uiteraard ook op hun eigen website. In deze blog een greep uit een aantal van hun projecten, waaronder de kerk in Albertslund en een klooster in Ter Apel. En wist je dat ze ook de Kalvertoren in Amsterdam hebben ontworpen?

 

Foto's via Google en Pinterest