De tuin als huiskamer

 

Terwijl ik dit schrijf hebben we voor het eerst sinds weken weer eens een minder mooie dag en zit ik met een lekker warm vest achter de computer. Maar wat hadden we mooi weer de afgelopen tijd. Iedereen was buiten te vinden, zodra het maar even kon. Zelf hebben we iedere avond in de tuin gegeten, net vakantie. En als het zo mooi weer is, is iedereen ook meteen druk in de weer met het mooi en gezellig maken van de tuin. Terrassen worden aangelegd, de borders omgespit, moestuintjes aangelegd, planten gepoot en bloemen gezaaid. O, en het gras wordt gemaaid. En nog een keer. Maar...denken jullie ook wel eens na over de verlichting in de tuin? Je kunt denken aan een volledig lichtplan voor de tuin, maar ook over één decoratief element. Een lichtslinger is zo gekocht en is nu zelfs verkrijgbaar bij Ikea (voor € 34,95). Met licht breng je nog zoveel meer sfeer in je tuin én je kunt er 's avonds nog langer van genieten. Je tuin wordt je tweede huiskamer! 
In deze blog laat ik je een aantal voorbeelden zien van tuinverlichting die je zelf of met behulp van een lichtprofessional kunt plaatsen. Het mooie van verlichting in je tuin is dat je huiskamer niet ophoudt bij de donkere raampartij wanneer de zon onder is. Je hebt er ineens nog een ruimte bij. En het maakt niet uit hoe groot je tuin of balkon is, goed licht doet overal zijn werk.

Tip: let bij de aanschaf van buitenverlichting naar de IP-waarde. Afhankelijk van de plek waar je de lampen plaatst en hoeveel water ze kunnen vangen heb je een bepaalde IP-waarde nodig. Deze waarde kun je vinden op de verpakking of bij de omschrijving van de lamp. Ik heb er een tabel bijgedaan waaraan je kunt zien welke IP-waarden geschikt zijn voor in de tuin. Het komt er in ieder geval op neer: hoe natter de plek, hoe hoger de benodigde ip-waarde.

 

Foto's via: Klunderbie, Marset, Flos, Whitney Lee Morris, Davide Groppi, Pinterest