De tuin als huiskamer

 

Terwijl ik dit schrijf hebben we voor het eerst sinds weken weer eens een minder mooie dag en zit ik met een lekker warm vest achter de computer. Maar wat hadden we mooi weer de afgelopen tijd. Iedereen was buiten te vinden, zodra het maar even kon. Zelf hebben we iedere avond in de tuin gegeten, net vakantie. En als het zo mooi weer is, is iedereen ook meteen druk in de weer met het mooi en gezellig maken van de tuin. Terrassen worden aangelegd, de borders omgespit, moestuintjes aangelegd, planten gepoot en bloemen gezaaid. O, en het gras wordt gemaaid. En nog een keer. Maar...denken jullie ook wel eens na over de verlichting in de tuin? Je kunt denken aan een volledig lichtplan voor de tuin, maar ook over één decoratief element. Een lichtslinger is zo gekocht en is nu zelfs verkrijgbaar bij Ikea (voor € 34,95). Met licht breng je nog zoveel meer sfeer in je tuin én je kunt er 's avonds nog langer van genieten. Je tuin wordt je tweede huiskamer! 
In deze blog laat ik je een aantal voorbeelden zien van tuinverlichting die je zelf of met behulp van een lichtprofessional kunt plaatsen. Het mooie van verlichting in je tuin is dat je huiskamer niet ophoudt bij de donkere raampartij wanneer de zon onder is. Je hebt er ineens nog een ruimte bij. En het maakt niet uit hoe groot je tuin of balkon is, goed licht doet overal zijn werk.

Tip: let bij de aanschaf van buitenverlichting naar de IP-waarde. Afhankelijk van de plek waar je de lampen plaatst en hoeveel water ze kunnen vangen heb je een bepaalde IP-waarde nodig. Deze waarde kun je vinden op de verpakking of bij de omschrijving van de lamp. Ik heb er een tabel bijgedaan waaraan je kunt zien welke IP-waarden geschikt zijn voor in de tuin. Het komt er in ieder geval op neer: hoe natter de plek, hoe hoger de benodigde ip-waarde.

 

Foto's via: Klunderbie, Marset, Flos, Whitney Lee Morris, Davide Groppi, Pinterest

Over Van der Valk en een trotse pauw

 

Eén van mijn allereerste opdrachtgevers in mijn tijd als zelfstandig lichtontwerper is Van der Valk Hotel Drachten. Het hotel werd in 2012 en 2013 verbouwd en ik mocht in eerste instantie een plan presenteren voor de entree en de parkeerplaats. Ik presenteerde een visie en dacht: ben benieuwd wie ze allemaal gevraagd hebben en: hoe lang zal het duren voor ik hier iets op hoor. Tot mijn verbazing zeiden ze tijdens de presentatie nog: dit willen we wel, maar wat kost zoiets?
Dit was het begin van een inmiddels langdurige samenwerking met de familie Langebeek - Van der Valk en daar ben ik best een beetje trots op. Ik heb te maken met een hecht gezin dat samen beslissingen neemt en een route uitstippelt voor de toekomst. Hun zoons nemen langzaamaan hun plek op de voorgrond in. Zo eerst bij Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk en nu ook in Drachten. Over het laatste hotel staat een mooi artikel in het nieuwste Valk Magazine. Hun middelste zoon zal daar vanaf het voorjaar de nieuwe general manager zijn. Proficiat! En wat ook mooi is is dat er flink wat foto's van de verlichting zijn gepubliceerd, o.a. van de make-over van het restaurant die vlak voor de kerst vorig jaar plaatsvond. 

 

Het restaurant in Van der Valk Hotel Drachten (foto:  Valk Magazine )

Het restaurant in Van der Valk Hotel Drachten (foto: Valk Magazine)

Mevrouw Uyl

 

Voor ieder kind uit onze vriendenkring heeft ze de geboortekaartjes gemaakt. En met iedere verjaardag krijgen zij nog steeds een mooie kaart van haar. De cadeaus worden ingepakt met zelf getekend cadeaupapier en soms krijg je zomaar een schilderijtje van haar. Maaike Uyleman, ofwel Mevrouw Uyl, tekent haar hele leven al, zowel met de hand als met de computer. Ze studeerde aan Minerva en deed daar de richting Illustratie. Sinds die tijd werkt ze als zelfstandig illustrator. Twee jaar geleden vroeg ik of zij mijn kerstkaart wilde maken en dit jaar heeft ze dat opnieuw voor mij gedaan. Ze maakte twee verschillende ontwerpen voor mij waaruit ik kon kiezen. Maar dat lukte niet, dus ik bestelde ze allebei. Ik heb ze net op de post gedaan. Bescheiden als ze is ondertekent ze de kaarten slechts met een kleine 'M' onderin de hoek, en trots als ik op haar ben bedacht ik dat ik graag meer van haar zou laten zien op mijn blog. Want daar is een blog voor toch? Om te informeren. Maaike komt uit Groningen en is al sinds haar vijftiende bezig met het maken van geboortekaartjes, trouwkaarten en opdrachten voor anderen. Zo heeft ze ook muurschilderingen gemaakt, logo's en posters. De laatste poster leverde haar via de Gezinsbode een opdracht op voor het illustreren van een kinderboek. Ze merkt duidelijk een verschil met vroeger door het gebruik van Social Media. Schetsjes zet ze op Instagram en inmiddels heeft ze daardoor zelfs kopers uit Amerika aangetrokken. Haar speelse stijl en het plezier dat zij heeft in tekenen is goed terug te zien in alles wat ze maakt en daarom spreken haar tekeningen mij zo aan. Ze maken me vrolijk. Vind je het leuk om meer van haar te zien? Kijk dan eens op haar instagram. Fijne feestdagen!

 

Gezelligheid in Zuidhorn

 

Er is veel te doen dit weekend en je wordt met kerstmarkten om de oren geslagen, maar heb je geen zin om onder de voet gelopen te worden en toch een gezellige kerstsfeer te proeven mét warme chocomel en appeltaart? Ga dan dit weekend even langs in Zuidhorn bij Roos van der Laan. In haar schuur verkoopt ze zelfgemaakte spulletjes om cadeau te geven tijdens kerst of gewoon voor de leuk in je eigen huis of tuin. Van macramé pottenhangers, ansichtkaarten van Mevrouw Uyl en eucalyptushangers tot kleine engeltjes van alpaca wol. Dit alles onder het genot van een warm drankje en zelfgebakken appeltaart. Je cadeautjes worden met veel zorg ingepakt door haarzelf en haar dochters.

Waar: Klinckemalaan 7 Zuidhorn
Wanneer: vrijdag 15 december 16.00 - 21.00u, zaterdag 16 december 10.00 - 17.00u en zondag 17 december 10.00 - 13.00u
 

Instagram, koffie en workshops

 

Zo post je dus wel eens wat op Instagram en zo kom je erachter dat er iemand bij je om de hoek werkt als interieuradviseur (lang verhaal kort). Dus gingen we een keer koffie drinken in de buurt. Vivi Bolhuis is dit jaar gestart met haar eigen bureau in interieuradvies onder de naam ViaVief Interieuradvies en dat gaat hartstikke goed. Naast het geven van interieuradviezen geeft ze ook regelmatig workshops. Laatst vroeg ze of ik het niet eens leuk zou vinden om haar daarbij te helpen en een deel over verlichting te vertellen. Ik heb ja gezegd en heb er super veel zin in. Het lijkt me heel leuk om met een groep mensen om tafel te zitten en ze en beetje wegwijs te maken in de wereld van verlichting. 

Vanaf januari 2018 geven we een workshop verspreid over drie avonden, waarvan Vivi twee avonden voor haar rekening neemt over interieur en ik één over verlichting. We richten ons op de particuliere markt; op mensen die net een nieuw huis hebben gekocht of die hun eigen huis eens grondig onder handen willen nemen. Op de flyer hieronder zie je waar je meer informatie kunt vinden over deze workshop en waar je je op kunt geven. Voor januari zijn er nog drie plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!
 

Flyer workshop

Flyer workshop