Kristallnacht nooit meer, voor niemand

 

Van 30 oktober t/m 9 november 2016 wordt de herdenkingstiendaagse 'Kristallnacht nooit meer, voor niemand' gehouden in de stad Groningen. De Kristallnacht vond plaats op 9 november 1938. Tijdens deze nacht werden honderden Joden vermoord, duizenden synagogen, winkels en huizen vernield en mensen sloegen massaal op de vlucht. We weten allemaal wat hierna volgde. Naast de Jodenvervolging werden o.a. ook Roma/Sinti, gehandicapten, homoseksuelen vervolgd en in concentratie- en vernietigingskampen gezet. De herdenkingstiendaagse staat stil bij deze verschrikkingen, maar legt ook de link naar de gebeurtenissen rondom vluchtelingen en racisme van onze huidige tijd. Zo is er een postertentoonstelling in de Synagoge en wordt op 2 november de documentaire Treffpunkt Erasmus vertoond in Forum Images. Op 6 november is er een boekpresentatie van Zoni Weisz, een Holocaust-overlevende en op 8 november wordt er een interactieve thema-avond gehouden met de titel: Vluchten is van alle tijden. Ter afsluiting wordt er op 9 november een fakkeltocht gehouden van de Grote Markt naar de Synagoge in de Folkingestraat. En ín die Folkingestraat zijn er in 20 winkels lichtbakjes te zien in de etalages met o.a. gedichten van Willem Wilmink  en Kasper Peters. Deze lichtbakjes zijn door mij gemaakt :)