Inger en Johannes Exer

 

Omdat we binnenkort een aantal dagen op vakantie naar Denemarken gaan was ik wat op het internet aan het rondstruinen, op zoek naar mooie plaatsjes en gebouwen waar we naar toe zouden kunnen gaan. Ik stuitte daarbij op een foto van een kerk waar op een prachtige manier met licht om was gegaan, de Opstandelses Kirken in Albertslund. Naast de mooie inval van daglicht op de achterste muur hangen er talloze kleine heldere lampjes op verschillende hoogten aan het plafond. Het is bijna sprookjesachtig (of misschien wel helemaal). De architecten zijn Inger en Johannes Exner, een echtpaar uit Denemarken, beide uit 1926 (Johannes Exner overleed afgelopen mei). Zoals vele andere Scandinavische architecten ligt ook bij hen de nadruk op het gebruik van daglicht in de architectuur. Veel van hun projecten zijn terug te vinden in de boeken van Henry Plummer, maar uiteraard ook op hun eigen website. In deze blog een greep uit een aantal van hun projecten, waaronder de kerk in Albertslund en een klooster in Ter Apel. En wist je dat ze ook de Kalvertoren in Amsterdam hebben ontworpen?

 

Foto's via Google en Pinterest